Redan andra halvan av juni, sommartulpanerna har tackat för sig, tappat sina kronblad och smått börjat vissna.
Nu står istället krolliljorna, Lilium martagon, i startgroparna. Kopparna har svällt upp och visat färg. Ibland under åren som gått har jag trott att de där bleka knopparna skulle bli till vita blommor men inte. De har bara lurat mig och blivit lika ljusrosa, grisrosa, som de med mörkare knoppar. Sven Greens beskrivning låter betydligt vackrare än min: rosenröd med lila anstrykning.
Krolliljan kom till oss från Turkiet i slutet av 1500-talet. Ordet martagon kommer från ett turkiskt ord för turban men betyder också, enligt Karin Berglund och boken Längans Blommor, gul lök.
Här i Sverige har den odlats i kloster och på slott från 1600-talet för att så småningom sprida sig till allmogen. Den gula löken har under åren används som både föda och medicin. Enligt Stephen Lacey i boken En Trädgård blir till är det den mest lättodlade av liljelökar och den trivs i både alkalisk och sur jord.
Har för många år sedan, säkert 10, sått krolliljefröer från Trädgårdsamatörernas frölista och i år kommer flera av de där sådderna med knoppar. Skall bli spännande att se hur blommorna ser ut.
Rosa chinensis 'Mutabilis' en av mina verkliga favoriter när det gäller rosor har jag försökt med ett flertal gånger men bara lyckats hålla liv i plantorna ett par år.
Nu blommar 'Plaisantiere' en frökorsning mellan 'Trier' och 'Mutabilis'. Blommorna är mindre än på 'Mutabilis' men de vackra färgskiftningarna finns där och den klarar vintern utomhus här på Västkusten.
Länkar till TrädgårdsFägring och önskar Glad Midsommar!