är en skulptural, torktålig, marktäckande, lättodlad och vintergrön-vinterröd, men bortglömd växt, tycker jag. En växt jag är mycket förtjust i. Den trivs bra i kruka och klarar vintrarna fint även där, med andra ord en riktig tuffing. En tuffing är temat denna fredag i Blooming Friday.
I stora krukan vid garaget har bergenians blad börjat skifta i färg från grönt till rosa.
De svenska namnen (se rubriken) på bergenian, för att det är bergenia detta inlägg handlar om tror jag du redan förstått, har jag inte stött på innan jag läste i Birgitta Carlbergs bok Gömda växter i glömda trädgårdar.
De svenska namnen (se rubriken) på bergenian, för att det är bergenia detta inlägg handlar om tror jag du redan förstått, har jag inte stött på innan jag läste i Birgitta Carlbergs bok Gömda växter i glömda trädgårdar.
Bergenian blommar tidigt, redan i maj-juni och har funnits i odlig länge. Blommorna är hållbara och fina i vas. Redan Linné hade den. Han fick en planta från Katarina II:s livläkare i S:t Petersburg.
Bergenia 'Tubby Andrew's Variation'
Bergenia och bergenia – det finns många olika sorter. Nu under hösten har jag planterat två för mig helt nya namnsorter. Bergenia ’Pink Dragonfly’ – halva plantan i rabatten och halva i kruka. Den krukplanterade har börjat få vackra röda blad, men det har inte den som står i rabatten. Bergenia ’Dragonfly Angel Kiss’ har ännu inga röda blad, men om blombeskrivningen stämmer gör det inget. Vita blommor på röda stjälkar när våren är här igen uppväger mycket.
För ett par år sedan träffade jag på strävbergenian, Bergenia ciliata. Bladen är inte vintergröna utan vissnar ner helt, men innan dess …
Under senare år har intresset för bergenian varit mer än svalt men det känns som om det är på väg tillbaka. Kanske tack vare Terra Nova.
Äldre trädgårdslitteratur lovsjunger bergenian.
'Denna paradväxt från de Sibiriska bergen , denna en av mina storfavoriter, som är så praktfull med sitt väldiga bladverk och sina höga rosenblombärande och i toppen lyrformade spiror. Denna glansfulla, försynta skönhet som alltid sköter sig själv, som aldrig bereder en några bekymmer, som är så intagande att se då den efter snösmältningen höjer ett skälvande blad ur den nedlagda, vintergröna massan och känner efter i lena solvindar: Börjar det månne bli vår?’ ur Hans Hergin Du min Trädgård.
Bergenia – ’but that’s a matter of taste – you might say bad taste.’ Christopher Lloyd.
Trevlig helg!