Quantcast
Channel: Glädjekällans Trädgårdsblogg
Viewing all 823 articles
Browse latest View live

Vilken rolig och spännande dag det varit idag

$
0
0
med många trädgårdsbesökare. 




























Att se sig själv på bild är både ovant och lite otäckt, kanske för att det oftast är jag själv som står bakom kameran.
































På tisdag den 21 april kommer ett kort reportage från vår trädgård i Go'kväll SVT1 kl 18.45 och vi ser med både spänning och nyfikenhet fram mot att få se resultatet av en hel dags filmning på fem minuter ;-))


Bära eller brista...

$
0
0
Nu är tålamodet slut. Idag åkte pelargonerna ut i regn och kyla för jag är så hjärtligt trött på de vita flygarna som trots upprepade behandlingar med såpa och t-sprit troget återkommer efter ett par veckor. Har även provat med pyrethrumpreparat men inte heller det hjälper. Misstänker stark att de små flygande lössen tänker bosätta sig här för all framtid. 








































Vet att de inte tycker om kyla och blåst så det var därför som pelargonerna flyttades ut idag trots att det är alldeles för tidigt. De står hopsamlade så de är lätta att täcka om det blir nattfrost. Hoppas bara att det i så fall inte blir alltför många minusgrader.



























För två somrar sedan hade jag chiliplantor i växthuset tillsammans med pelargonerna och det var då ohyran flyttade in. Vita flygare eller mjöllöss som de nog egentligen heter sitter på bladens undersidor och när man rör vid en angripen växt flyger de ca 2 mm stora vita mjöllössen upp för att sedan så snabbt som möjligt söka sig tillbaka till bladens undersidor. Det är där de lägger ägg och det är där larverna utvecklas.




























Läste på en sida på nätet att den bästa behandlingen är att upptäcka dem tidigt så att man snabbt kan sätta in motåtgärder. Men vilka motåtgärder då undrar jag som tycker jag provat allt? 
Tar tacksamt emot alla tips!

Våren

$
0
0
är denna veckas tema i Blommig Fredag.




























De tidigaste vårblommorna är här hos oss som ni nog redan vet snödropparna. Nu är de överblommade men julrosorna och nunneörten blommar just nu som allra finast. Det var länge sedan jag upplevde att julrosorna blommade så rikligt som den här våren. 














































































Med julrosor menar jag framför allt hybridjulrosorna, Helleborus x hybridus. Helleborus niger, den vitblommande som vi kanske oftast tänker på när vi hör ordet julros, tycker jag både är kinkig och svårflörtad i jämförelse med hybridjulrosorna.




















Men blåsipporna, luktviolerna, vitsipporna i skogen och vivorna längst fram i rabattkanterna  är fina de också. Nog är det svårt att välja, eller hur?
Fler bidrag hittar du här.

Trevlig helg och glöm inte bort att njuta av våren! 

Bästa vänner kanske

$
0
0
eller är det så att Hässelbrodden inte tar parti utan håller sig väl med alla?









































Själv tycker jag att Milium effusum 'Aureum', som den också heter, är allas vän från tidig vår då den är lysande gul 













































































och fin bakgrund till alla tidigblommande växter i rabatten








































och långt in i juni då de skira vipporna väver sig in bland de andra blommorna som vuxit upp.













































































Den intensivt gula färgen mattas av och 'drar' under sensommaren mer åt det limegröna hållet.
Jag brukar dra bort blomställningarna när de börjar vissna för då är de inte särskilt vackra. 
Gräset frösår sig en del men är väldigt lätt att rensa bort eftersom rötterna är mycket ytliga, flytta till en plats där man vill ha marken täckt eller som samplanteringsväxt i kruka. Den här milda vintern har de plantor jag haft krukplanterade klarat sig riktigt bra.

Bästa vänner är temat i Blommig Fredag den här veckan. Nästa vecka blir den sista för den här säsongen. Hoppas verkligen Helena orkar och har lust att fortsätta när hösten är här igen. Jag uppskattar verkligen det jobb du lägger ner även om jag är dålig på att uttrycka det genom att kommentera.

Trevlig helg!

Det gamla körsbärsträdet

$
0
0
har i dagarna slagit ut sina blommor.


Varje år när det blommar tar det andan ur mig fast det bara är ett så kallat fågelbärsträd.


Det har ingen 'stamtavla' och ingen namnetikett men måste man ha det för att tjusa och förföra?



























Nog är den här tiden på året helt underbar, eller hur?

Första dagen i maj.

$
0
0
Skogsviolen har börjat blomma och det doftar vår från buketten med gullvivor.








































Första maj är sista temat i Blommig Fredag för den här säsongen. Tack Helena, hoppas du både har lust och ork att fortsätta när hösten är här igen. Tiden går fort och idag börjar redan årets sista vårmånad. 








































Harriet Hjorths bok Blomstervandringar är en fantastisk bok att hitta både informativa och roliga uppgifter ur, tycker jag. På sidan 52 berättar hon om de två gamla fröknarna, som kallades gullvivetanterna och som gjorde dricka av gullvivor, en dryck som  smakade som blomsterdoftande sockerdricka. De kokade gullvivor i stora kittlar och tillsatte socker. Receptet de ägde var mycket gammalt och hade gått i arv i släkten.
'Våra mormödrar visste att saft av gullvivor, som plockats medan den tidiga morgondaggen ännu låg kvar, kom bleka kinder att rodna och att en salva av Primula veris (officinalis) tog bort rynkor. De trodde också att kraften till föryngring låg i den magiska styrkan hos solprickarna på gullvivans kronblad
Enligt en legend skulle Sankte Per ha tappat sina guldnycklar till himmelens port. De föll ner genom molnen och försvann ur sikte. Han sände då en av sina änglar till jorden för att söka reda på nycklarna. Ängeln fann dem liggande på en äng och där de fallit uppstod den första gullvivan.'
Viva är ett gammalt ord för luva.

Fortsatt trevlig helg!
  

Sent i höstas

$
0
0
planterades inte bara vitlök utan för första gången testade vi även detta med höstsådd av rotfrukter. 

























I flera veckor har jag nu gått och letat efter små fröplantor i såraderna, tecken på att höstsådden lyckades och i förra veckan dök äntligen de första positiva resultaten upp. Misstänker att det är dillen som börjat gro. 






Några namnlappar har jag inte satt ut så att det är dill är bara en gissning. Förhoppningsvis kommer nu även de andra fröerna att gro och jag behöver inte längre fundera över om fröplantorna frusit bort för att fröerna grodde innan vintern var här på riktigt eller om det är så att fröerna fortfarande bara ligger där och väntar på rätt förutsättningar. Det kan ju till och med vara så att det är sniglarna som är där och äter upp groddplantorna så fort de visar sig. 
Jag vet inte hur mycket tidigare man kan vänta sig att en höstsådd rotfrukt gror jämfört med en som är sådd i slutet av april. Kanske finns det någon som har lust att berätta?


Bondmorans förkläde.

$
0
0
Fritillaria meleagris är bortsett från snödroppar den av lökväxterna jag tycker allra mest om. De syns när de blommar men när kronbladen fallit försvinner de bland allt det gröna och tar man bort frökapseln försvinner de ännu snabbare. 




























1654 hade Olof Rudbäck d.ä med sig lökar till Uppsala efter ett besök i Holland. De odlades i den botaniska trädgården och därifrån spred de sig till Kungsängen. Kronlilja har den kallats men mest känd är den under namnet kungsängslilja. 



























'Nog var väl Vår Herre på ett särskilt gott humör, då han skapade denna blomma, rutig som en bondmoras förkläde eller ett schackbräde. Den har även kallats damspelsblomma. Det finns en helvit variant och den brukar växa bland de rutiga.'Återigen kommer informationen från boken Blomstervandringar av Harriet Hjort.








































En populär folklig myt hävdade enligt Wikipedia att liljorna på kungsängen står där efter ett slag mellan danskar och svenskar. För varje fallen dansk växte en röd lilja upp och för varje svensk en vit. Slaget skall ha slutat med en stor svensk seger, vilket skulle förklara varför de vita blommorna var så sällsynta. En annan folklig myt är att liljorna skulle bli vita under sitt fjärde blomningsår.








































Ofta finns det inkrukade lökar till salu under våren. Dessa lever lätt vidare och förökar sig i rabatterna i vanlig trädgårdsjord.




Trender i trädgården just nu och Lisebergs Trädgårdsdagar.

$
0
0
I torsdags efter samlingen på Lisebergs Värdshus  visades vi runt på utställningen på Stora Scenen  av upphovsmakaren själv, Sarah Widman. 








































Det var både roligt och spännande att få ta del av hennes tankar när det gäller trädgårds och inredningstrender. 

Remake var en av de fyra trender hon gav liv åt på Stora Scenen - att ta vara på något gammalt och göra om det till något annorlunda nytt. 
















































































Dit hör nog även hennes nästa trend. Boho Garden - en flört med hipsterkulturen,






vintage och återanvändning med rätt kulör, men vem bestämmer vad som är rätt färg, kan jag undra? 

Att odla ätbart är inne, trend nr tre. 




































































Cityodling, odla på balkongen eller varför inte gerillaodling under ordnade former? 









































Trend nr fyra enligt Sarah är Nordic Grafic, en japanskinspirerad trend i grafiskt gråsvart för långa utekvällar. Att äta ute i pergolaliknande rum när sommaren är som vackrast.

Rost i trädgården, den trenden är tydligen helt ute, men det finns inget som smälter in lika fint bland växtligheten som just det rostiga, tycker jag. Det tar aldrig för sig eller tar plats på andras bekostnad. Sedan en artikel i Allt om Trädgård från förra årets Chelsea Flower Show och en vattenblänksbild (liten damm) har jag önskat mig en likadan. 





























I går grävde vi ner behållaren i cortenplåt. Troligen behöver 
vattnet bytas ut ofta för att inte se allt för rostigt ut men det får jag stå ut med för jag vill inte ha karet vare sig målat eller lackerat.









































När det gäller trädgård och inredning tycker jag personligen att förankringen bakåt i tiden är väldigt viktig och ser gärna mer av genuin svensk formgivning och design. Formgivare som Lisa Bauer, Jocken Jobs, Ulla Molin, Signe Persson Melin, Anna Petrus, Estrid Ericson, Joseph Frank och företag som Byarums Bruk, Svenskt Tenn och Näfverqvarns Bruk kan man se hur mycket som helst av, tycker jag.

Stort Tack till Liseberg och Sarah Widman för en väldigt trevlig torsdagskväll!


Antennaria plantaginifolia, grobladskattfot eller jättekattfot.

$
0
0
En lågvuxen perenn, med vackert grågröna nästan silverskimrande blad som trivs i torrt och väldränerat läge i både ler och sandjord. Nog sprider den sig alltid men jag tycker det är fint när den klär in kanter och gångar eller hänger ner över stenar.








































Lätt att rensa bort om man tycker den tar för stor plats. Själv är jag mest förtjust i bladverket så blommorna, de vita, brukar jag klippa av, samla till små buketter och torka.








































Ännu har årets stora blad (groblad) inte dykt upp utan fortfarande är det fjolårets numera brunlilafärgade som ligger närmast jorden eller stenkanten men bara blomningen är över så kommer de nya. 






























Tror att jag någonstans här på bloggen redan tidigare berättat om 
mitt första möte med den här växten men jag gör det igen. I en av besöksträdgårdarna, sist som Skånekretsen anordnade riksmöte, stod en obelisk-klippt blodbok på en silvrig matta av grobladskattfot och jag föll pladask. Sedan tog det några år innan jag lyckades hitta kattfoten i någon plantskola och det trots att den är väldigt växtvillig, eller var det kanske på grund av det? 








































Min planta hittade jag på Åbergs trädgård 2007 och då kostade den 35 kr. Ibland är det riktigt roligt med excelfilen jag har över trädgårdens växter. 

Fortsatt skön vår och jag hoppas värmen kommer snart!

Gripen och berörd...

$
0
0
Färre antal växter,



lite mer vildvuxet och i samklang med naturen,  


så vill jag också ha det i trädgården om jag skulle börja om från början. 


Dessutom vill jag bo på landet med stora uppvuxna träd inpå knuten 


och vackra stengärdesgårdar. 

I boken Lust och Fägring skriver Karin Berglund 'Själv blir jag gripen och berörd djupt i hjärtat av människor som skapar med så flyktiga material som blommor och gräs. 

Trädgårdskonst av det slaget är sannerligen inget för den som vill sätta varaktiga spår på jorden. En sådan trädgård föds och dör med sin trädgårdsmästare, och det är just det som är dess storhet.' 


 Där var så vackert att jag bara måste visa ytterligare bilder.



Alla trädgårdar har sin charm men förra helgens trädgårdsbesök tog andan ur mig och blev ett minne för livet.

Trevlig helg!



Ge korgen,

$
0
0
trådkorgen, till tulpanerna.









































Den ger både skydd och stöd.





























Fast just nu ser det ut som om tulpanblommorna lever farligt.


Inte särskilt ofta

$
0
0
men ibland känner jag ett starkt behov av att säga 'fula ord', ja riktigt svära och det har jag gjort vid ett par tillfällen den här våren. Kanske undrar du vem eller vilka jag svurit över? Jo dessa förb......  mördarsniglar, spanska skogssniglar, som mer eller mindre invaderat vårt grönsaksland.



Jag misstänker starkt att det är sniglarna som ätit upp fröplantorna från sådderna av rotfrukter som jag gjorde i höstas. Flera av dem började gro men sedan var småplantorna bara helt borta. 
Vi har våra grönsaksodlingar på landet och nu under våren är vi inte där varje dag. För någon vecka sedan sådde jag om. Kanske var det då lite sent att så morötter, persiljerötter, palsternackor och svartrötter men hösten kan förhoppningsvis bli både lång och varm.

De första salladsplantorna jag satte ut för ett par tre veckor sedan försvann de också och vilka som haft kalas är det ingen tvekan om. Vi tycker inte om att använda bekämpningsmedel men när vi för några dagar sedan planterade ut resten av årets grönsaks och blomplantor lade vi ut snigelgift och idag när jag gjorde ett besök i grönsakslandet fanns nästan alla plantorna kvar.



Den förgrodda potatisen som vi satte i mitten av april kommer fint. Kanske kan vi ha egen färskpotatis till midsommar?
Fint kommer också vitlöken vi planterade i höstas. Det är den du ser i bakgrunden. 




För drygt ett år sedan skrev jag att vår både rådjurs och snigelsäkra odlingsbur snart skulle vara klar. Om det med snart menas ett år, så är den klar nu. Idag svetsade maken på plåtbanden som skall stoppa sniglarna från att ta sig in bland grönsakerna.










































Hoppas nu verkligen att detta snigelstopp fungerar så att jag själv kan få bestämma över vad som skall ätas.



Orleya grandiflora, blomsterkörvel

$
0
0
Min första bekantskap med växten var på Chelsea Garden Show 2011.









































Den fanns där i riktigt många idéträdgårdar och som det lyste och skimrande om de vita blommorna.



Med mig hem hade jag ett fåtal fröer i en liten förpackning och året därpå blommade tre kanske fyra små plantor här i trädgården.  Att samla in fröerna från dem missade jag helt.

Tidigt, tidigt i våras fick jag massor av fröer av en god vän och i torsdags, i regnet, planterade jag ut små fröplantor, säkert ett hundratal. Lyckas alla dessa ta sig och växa upp misstänker jag att vi i månadsskiftet juni/juli har en vit trädgård.

Trevlig helg!


Ulla, Lisa och Signe, tre formgivare.

$
0
0
För fyra, kanske fem, år sedan hade jag den i mitt tycke stora lyckan att på ett lotteri på en STA-träff i Uddevalla vinna boken Leva med Trädgård av Ulla Molin.









































Innan dess hade jag vid ett flertal tillfällen lånat den på biblioteket så plommonlunden,









































fågelbadet, krukorna och den vackra stenläggningen var jag redan bekant med när jag i lördags äntligen fick möjlighet att se allt detta med egna ögon. Det blev ett slags igenkännande fast jag aldrig tidigare besökt trädgården i verkligheten.








































Att sudda ut gränserna mellan ute och inne var enligt William Morris och Arts and Crafts-rörelsen viktigt och det var det även enligt Ulla Molin.








































Stenläggningen, tegelkubben, av Karin Björquist för Gustavsberg, den jag bara sett i böcker och tidningar kunde jag fotografera 




























och det kunde jag med de keramiska lådorna också.

Det är Lisa Bauer som gjort alla illustrationerna i Ullas bok Leva med trädgård och tillsammans har de givit ut en idébok om krukor, korgar, brickor, blomsterbord, fönsterbänkar och växtrum. Deras samarbete varade under många, många, år så det finns säkert fler böcker som jag inte känner till.








































Lisa Bauers glasskålar för Kosta Boda, designade av Sigurd Persson, fastnade vi för redan i början på 1970-talet men då var de ekonomiskt olösliga för ett par som levde på studielån.
Enligt Wikipedia var Lisa en kunnig iakttagare och en intresserad botanist. Att hon kände till både blommornas växtsätt och dess uttryck syns i hennes linjetunna, mjuka och böljade blommor som växte fram över glasytan. 

Signe, den tredje kvinnan i rubriken är Signe Persson Melin. Hennes eternitkrukor som jag också bara sett på bild fick jag också se.








































Liten och anspråkslös stod den där fylld med myskmadra. Mer om Signe hittar du här.

Tre kvinnor som kunde och kan skapa. 

Till sist en kommentar från en av krukbildstexterna i boken Leva med trädgård. 'I stället för allt elände om ser dagens ljus.'


I går

$
0
0
var de nya borden till växthuset klara och då fick både pelargonerna och ett par köldpinade tomatplantor flytta in.










































Sedan den 15 april har mina pelargoner stått ute i både blåst, nästan storm ibland och kyla, för våren har varit kall här i Bohuslän. Ett par, tre gånger har jag under dessa nästan sju veckor täckt dem med säckväv och fiberduk på grund av risk för nattfrost.









































Några av pelargonerna har under tiden givit upp men de flesta har klarat sig även om de just nu ser både nakna och spretiga ut. 









































Anledningen till att de fått stå ute är att jag inte kunde bli av med de vita flygarna men nu hoppas jag verkligen att omplanteringen, blåsten, regnet och den kalla våren fått mjöllössen att ge upp.









































Misstänker att det dröjer innan plantorna vågar visa några blomknoppar men den som väntar på något gott..... 


En helg i nästan enbart trädgårdens tecken.

$
0
0
I går var det Trädgårdsamatörernas Dag och många trevliga besökare hittade hit till vår trädgård. 








































Vi, både min man och jag, var ganska så trötta när klockan blev sju på kvällen och visningen var över för den här gången.

I dag har det varit växtmarknad i Regementsparken i Uddevalla.


























Årets stora begivenhet när det gäller växtmarknader i vår krets, tycker jag. Alltid lika roligt, alltid många försäljare (i dag 41 st) och alltid många besökare. Skönt att det var uppehåll hela tiden. Blåsten och kylan var lättare att stå ut med än ett regn en sådan här dag. 

Sankta Brittas lök - Allium ursinum

$
0
0
När vi var på Kinnekulle för lite drygt tre veckor sedan blommade inte ramslöken men det gjorde den idag och det med besked. 


























Hela marken var vitmålad och det tillsammans med doften tog andan ur både oss och andra besökare som vi mötte.








































Nog har vi många duktiga trädgårdsmästare men det finns ingen som kan tävla med naturen själv.








































I Stockholm och i Vetenskapsakademien hade det redan i början av 1700-talet talats om 'Sta Brittae lök', en lök som hade avskräckande effekt på mullvadar och som växte vid klostret i Vadstena. Den var orsaken till att  Linné besökte staden 1741 när han var på väg hem efter sin resa till Gotland. Han hade nog förväntat sig få se en mycket sällsynt växt men upptäckte att han redan på Gotland gjort bekantskap med den, den gotländska ramslöken.








































Löken kallades allmänt för munklök eftersom den framförallt växte i klosterträdgårdarna. Idag har vi besökt Munkängarna strax söder om Hällekis på Kinnekulle. Misstänker starkt att namnen munklök och Munkängarna är förknippade med varandra. Den heliga Brigid eller Birgitta levde och verkade redan på ca 450-talet och det är troligen hon som gett namn åt löken 'Sankta Brittas lök'.








































Letade i plantskolorna runt Lidköping efter inkrukad ramslök, för den hade passat fint på landet, men den var slutsåld överallt. Tyvärr!
Källa: Blomstervandringar av Harriet Hjort.

Vilken dag, solskensdag, vi haft. Kanske är det sommaren som äntligen är här?

Nu är det återigen aklejatider.

$
0
0

Förra vinterns frösådder blommar för fullt i grönsakslandet.










































Några av dem fick flytta hem tidigt i våras för att fylla hålrummen i rabatten









































men de flesta står kvar och just nu känns den där lilla plätten som Paradiset här på Jorden.










































Martin Kocks vackra ord om aklejan har jag tidigare haft med här på bloggen men de tål att upprepas.
'Akleja, vår frus handskar, angelika fin - och hjärtans fröjd, krusmynta mor Väna!
Mor Väna den bästa!

Blomman har dygder två gånger tolv, en för varje apostel och en för varje månad på året, den hjälper mot sjukdom, mot sorg och hjärtenöd, den har spirat upp i droppar utav oskyldigt blod, den har sugit jordens gift och alla svarta tankar och vänt gott och glädje alla ondskans tunga drömmar, Gud sände den att vara här en människornas hjälp.'















































































Nog sprider de glädje alltid fast de står på en så simpel plats som bland grönsakerna ;-))

Trevlig fortsättning på sommaren!


Är så glad i min nya trädgård

$
0
0
den jag köpte på loppis i söndags.

Allt man i växtväg kan drömma om finns i den och mellan vinterns rimfrostklädda träd och höstens stormar och färgsprakande löv




blommar snödroppar, liljor, rosor och mycket, mycket annat och dessutom hela tiden.




Nu har jag helt plötsligt en egen häger, en grön visserligen men det är ändå en häger, en önskebrunn, tror i alla fall att det är en sådan




och en stor damm där guldfiskar, svanar och näckrosor trivs. 

I dag hängde jag upp den och den är en handbroderad draperilängd från 1977. 








































Önskar att jag visste mer om vem som broderat trädgården, 
K. Johansson säger inte särskilt mycket men broderiet lyser av glädje och skaparkraft. Bakgrunden är svart men ibland ser den nästan grå ut. Det beror på ljuset från fönstret. Trots att solen gått ner och markisen är nerdragen är ljuset nu i midsommartider svårt att stänga ute och skärpan var svår att ställa in, som ni ser.

Ni som följt min blogg vet att jag är förtjust i loppisar och textilier. Numera är det långt mellan loppisbesöken och då när det ibland blir av är det extra roligt att hitta en hel trädgård hängande på en galge. 


Viewing all 823 articles
Browse latest View live