en helt underbar blåsig vårdag. Bofinken sjöng för oss under skogspromenaden och i flera timmar har jag, trots blåsten, njutit när jag legat på alla fyra och klippt bort visset och torrt i rabatterna på baksidan huset.
Julrosor hör till mina favoritväxter och i år kommer de flesta med mer knoppar än någonsin.
Helleborus thibetanus hade länge stått på önskelistan när jag 2006 köpte en liten planta från Larz Danielsson. Tyvärr gav den ganska snabbt upp och försvann och jag undrade så klart vad jag gjort för fel.
2009 fick jag möjlighet att köpa en lite större planta av Bertil L. och den planterades på samma plats som den tidigare och kom under flera år med blommor men växte inte till utan blev bara mindre och mindre. Att jag någon gång under sensommaren förra året grävde upp den nästan helt nedvissnade och döda klumpen och flyttade till annan plats hade jag hunnit glömma. Trodde att även den plantan var död.
Idag på förmiddagen när jag gick trädgårdsrundan fick jag till min stora glädje se några blad av Helleborus thibetanus på baksidan huset, i en rabatt med mycket torv, häst och kogödsel.
Inga blomknoppar men det var betydligt mer liv i den nu än förra året vid den här tiden. Det behövs inte mycket för att glädja en inbiten trädgårdstok.
Näsan lika stor glädje kände jag när tomat och chilifröerna, som Lena och jag köpte på vår snödroppsresa, grodde och snart är det dags att skola om dem.
Blåsipporna har börjat blomma och idag hade ett par ungerska blåsippor, Hepatica transsilvanica, slagit ut.
Eftersom jag är slarvig med namnetiketter vet jag inte om de är frösådda eller 'räddade' plantor. Men glad blev jag ändå. Har gjort med blåsippor precis som med julrosor. Trivs de inte där de står försöker jag ge dem en ny växtplats innan de helt förtvinar.
Under åren har jag lärt mig att blåsippor stortrivs på norrsidan av den lövfällande häcken vi har mot gatan. Där får de ett tjockt lövtäcke under vintern, sol under våren och skugga på sommaren.
Hepatica japonica 'Omurasaki'är den köpt som 2012 i Danmark. Väldigt fin och tidig men hittar ingen liknande med det namnet på nätet. En frösådd kanske? Glad blir jag när jag ser att den klarat vintern. Vad den eventuellt heter har inte så stor betydelse.
Snödropparna svävade en stund idag när solen visar sig och pelargonerna, de där jag lade i papperskassar i höstas, har överlevt och ser välmående ut nu där de står nerklippta och saftspända i sin nya jord och väntar på att få flytta ut till växthuset.
Detta är mitt bidrag till veckans Blommig Fredag. Temat är glädje och fler inlägg hittar du här.
'Karin Bernhard, som var Sveriges första matfotograf och som smakat alla upptänkliga läckerheter, brukade säga att trots allt kan inget mäta sig med ett kokt ägg. Snödropparna är trädgårdens motsvarighet till det kokta ägget.’ Ett citat jag tidigare använt mig av men som går att använda hur många gånger som helst under de tidiga vårmånaderna.
Fortsatt skön vår och trevlig helg!